10 films en documentaires voor jouw festival thuis op de bank

Geplaatst op: 29 augustus 2020 19:21

Sinds de jaren ’90 zijn festivals onderdeel van de Nederlandse cultuur. Onder andere techno, house en hardstyle maken een enorme ontwikkeling door. Maar ook in het buitenland kunnen ze er wat van. Er is gelukkig veel vastgelegd van deze mooie, maar soms ook bitterzoete wereld. Dit zijn tien documentaires en films waarmee je weer even kan genieten van de festivals en artiesten. 


1.     WHAT WE STARTED

In deze documentaire vertellen dj’s en insiders uit de dancewereld over de oorsprong en toekomst vaan EDM. Onder andere onze eigen Martin Garrix neemt je mee backstage in de wereld van de elektronische dancemuziek. De documentaire is te zien op Netflix.

 

2.     THIS WAS TOMORROW

Welke documentaire ook te vinden is op Netflix, is die over het 10-jarig jubileum van het grootse festival Tomorrowland. Deze editie wordt gevierd in België, de Verenigde Staten en Brazilië, en geeft je kippenvel, zelfs thuis op de bank.

 

3.     30 JAAR DUTCH DANCE

In drie afleveringen vertellen tientallen hoofdrolspelers van drie decennia dance gezamenlijk het verhaal, ondersteund met uniek archiefmateriaal. Met trots kan je van de beelden genieten van de toen nog underground techno en hardcore, tot aan de grootste feesten ter wereld met Hardwell en Laidback Luke. Deze documentaire kan je hier checken. 

 

4.     THUNDERDOME NEVER DIES

In de hiervoor genoemde docu krijg je al een voorproefje van de begindagen van de grootste hardcore beweging die de wereld kent. In deze film (die zelfs de bioscopen heeft gehaald) neem je een trip down memory lane met de pioniers en de gabbers van toen en nu. Hier te zien op Videoland. 

 

5.     15 YEARS OF MYSTERY LAND

Wat in 1993 begon als een wat kleinschalig driedaags festival voor een handjevol mensen is 15 jaar uitgegroeid tot een van de meest spraakmakende dancefestivals die ons land kent.  50 minuten lang kun je genieten van uniek filmmateriaal dat door de jaren heen op en rondom Mysteryland geschoten is. Check ‘m hier

 

6.     SPARK: A BURNING MAN STORY

De meesten van ons zijn er (nog) niet geweest, maar iedereen kent het fenomeen 'Burning Man'. Elk jaar verzamelen zo’n 60.000 man vanuit heel de wereld zich in deze zelfgebouwde, tijdelijke stad. Een plek waar harmonie, respect en zelfexpressie centraal staan, gevuld met mooie mensen, bijzondere kunst en vette muziek. In deze documentaire zie je het verhaal achter Burning Man en de creativiteit die er in zit. Helaas niet gratis deze keer: voor $4,70 kan je hem huren. 

 

7.     BURNING MAN: ART ON FIRE

Voor de creatievelingen onder ons is er een aantal dagen geleden de nieuwe documentaire over de spraakmakende kunst, de opbouw en de betekenis hiervan uitgebracht, gevuld met emotionele momenten. Deze is ook te zien bij Vimeo voor een paar dollar. 

 

8.     LIFE @ LOWLANDS

Volg drie vriendinnen die voor het eerst naar Lowlands gaan in hun avontuur. Kan jij je eerste keer van een (weekend) festival nog herinneren? Die spanning, onwetendheid, verrassingen.. Herleef het in deze 75 minuten durende documentaire van de VPRO! Je vind hem hier!

 

9.     SCANTRAXX: 15 YEARS OF HARDSTYLE

Deze documentaire over het leading label ‘Scantraxx’ laat op een mooie en trotse manier zien hoe de hardstyle zich heeft ontwikkeld door de jaren heen. Scantraxx oprichter Dj The Prophet neemt je samen met o.a. Headhunterz en D-Block & S-te-Fan mee door het begin van de hardstyle, het succes van het genre en de grote impacten die het heeft doorstaan. Voor de hardstyle fanaten onder ons een echte aanrader! Klik hier

 

10.  EVOLUTION OF STYLE – A JOURNEY WITH BRENNAN HEART

Iemand anders die al sinds het begin van hardstyle meegaat, is Brennan Heart. In zijn documentaire uit 2013 leer je hem beter kennen: hij vertelt over zijn passie voor hardstyle, zijn tour-leven, en laat je fijne festival beelden zien door zijn dj-carrière heen. Check hem op Youtube