6 muzikale leestips om de herfst mee door te komen

Geplaatst op: 1 oktober 2020 17:42

Met de warme zomer achter ons zul je vast de comfortabele bank in je woonkamer vaker opzoeken. Na onze blog met film- en documentaire tips lijkt dit ons een geschikt moment om jullie te inspireren met een aantal toffe boeken over festivals, de muziekindustrie en de dj’s die hierin een hoofdrol spelen. 


1. MULTIGROOVE

Een persoonlijke favoriet is Multigroove: een Amsterdams boefjesverhaal dat de muziekgeschiedenis veranderde. Dit boek over de oprichter van de eerste hard dance feestjes die Nederland kende weet de lezer zo goed me te nemen in haar verhaal, dat het lijkt alsof je er zelf bij was. 
Op zijn vijftiende raakt Ilja dakloos in het Amsterdam van de jaren tachtig. Hij stort zich op het organiseren van illegale houseparty’s in loodsen en tunnels. Een wilde cowboytijd vol boevenstreken, xtc en een constant kat- en muisspel met de politie.  

Bestel ‘m hier!

 

2. CELEBRATE LIFE (ID&T)

Een verhaal waar elke dance liefhebber wel van gehoord heeft: Release & Celebrate Life vertelt hoe de vriendenclub rondom Duncan Stutterheim met bloed, zweet en tranen de grootste dance-organisatie ter wereld werd. Een weg vol ups en downs, persoonlijke drama's en mijlpalen, een ternauwernood afgewend faillissement en bizarre taferelen op alle continenten. Met enkel dat ene doel voor ogen: de beste feesten geven. Met Thunderdome werd ID&T een miljoenenbedrijf, later uitgebouwd met feesten als Mysterland en Sensation. De fusie met Q-dance volgde, en in 2014 werd het bedrijf overgenomen door de Amerikaanse SFX voor 130 miljoen dollar. Dit is het verhaal van 25 jaar ID&T: een Nederlands ondernemersverhaal dat zijn gelijke niet kent én een van de meest spectaculaire hoofdstukken uit de eigentijdse cultuurgeschiedenis.

Bestel ‘m hier!

 

3. ROXY EN DE HOUSE REVOLUTIE

Roxy komt in andere boeken als Multigroove al naar voren als een belangrijke plek voor de houserevolutie in Nederland. In de zomer van 1988 was het er ineens. Overgewaaid uit de VS werd in de roemruchte Amsterdamse discotheek Roxy voor het eerst housemuziek gedraaid. 
Het boek vertelt het bijzondere verhaal over een cultuur die niet alleen een stempel heeft gedrukt op de afgelopen vijfentwintig jaar, en inmiddels is uitgegroeid tot een miljoenenindustrie die week in week uit vele duizenden mensen op de been brengt.

Bestel ‘m hier!

 

4. CHARLY LOWNOISE: ZENLES IN EEN WERELD VOL LAWAAI

Ook dj’s hebben rust nodig. In ‘Zenles in een wereld vol lawaai’ vertelt dj Charly Lownoise hoe hij ontspanning vindt in een leven vol harde muziek. Een mooie tegenhanger naast de boeken over de wilde tijden van de evenementenbranche, waarin veel tips staan over het vinden van je rust aan de hand van onder andere yoga en meditatie. 

Bestel ‘m hier!

 

5. AWAKENINGS

Voor het 20-jarig bestaan brengt de organisatie van Awakenings een boek uit: de 600 pagina's weergeven het begin en de groei van techno en de scene eromheen. Het begon ooit als klein dance feestje in 1997, maar in de laatste jaren trekken de feesten van de grootste techno beweging meer dan 1,5 miljoen bezoekers. In dit boek herleef je de 20 jaar Awakenings door de ogen van 50 van de meest belangrijke dj's en producers.

Bestel 'm hier!

 
6. NO LIMIT: DE ULTIEME EURODANCE HITS UIT DE 90's

Dit boek vol nostalgie vertelt grappige, onverwachte en vaak ook dramatische verhalen achter de acts van Scooter, Gigi d’Agostino, Party Animals, Paul Elstak en nog veel meer. Hoe ging het er nu echt aan toe achter de schermen bij hitmachine 2 Unlimited? En waarom maakte de zanger van Eins Zwei Polizei een einde aan zijn leven?

Lees het in No Limit!